Nicomedian Edictus - 313 jaa: Rooman valtakunnan uskonnollinen käänne ja Konstantinuksen valtaannousu

 Nicomedian Edictus - 313 jaa: Rooman valtakunnan uskonnollinen käänne ja Konstantinuksen valtaannousu

Historia on täynnä mielenkiintoisia käännekohtia, jotka ovat muovanneet maailmaa sellaisena kuin sen tunnemme. Tällaisista hetkistä kertominen ja niiden taustojen selvittäminen on historian tutkijoiden tärkeä tehtävä. Tässä artikkelissa kääntymme kohti 4. vuosisataa ja Rooman valtakunnan uskonnollista maisemaa, josta löydämme kiinnostavan hahmon Konstantinuksen.

Konstantinus I, joka tunnetaan myös nimellä Suuri Konstantinus, oli roomalainen keisari vuosina 306-337 jaa. Hänen valtakautensa merkitsi Rooman valtakunnalle merkittävää muutosta: kristinuskon hyväksyminen valtion uskonnoksi. Tähän prosessiin liittyy yksi historiassa ratkaisevista tapahtumista, Nicomedian edict.

Konstantinuksen nousu valtaan

Konstantinus ei syntynyt keisarinperijäksi vaan nousi valtaistuimelle vuonna 306 jKr. isänsä Konstantinuksen Suurempana tunnetun Konstansius Chlorusin kuoltua taistelussa. Tuolloin Rooman valtakunta oli jaettu useisiin osiin, joita hallitsivat eri keisarit. Konstantinus voitti kilpailijansa ja yhdisti Rooman valtakunnan alaisensa Diocletianuksen perheenjäsenen Maxentius’n kuoleman jälkeen vuonna 312.

Milanon taistelusta Nicomedian edict: Uusi uskonnollinen suunta

Vuonna 312 Konstantinus voitti Maxentius’in Milanon taistelussa. Tätä voittoa pidetään merkittävänä kristinuskolle, sillä legendan mukaan Konstantinus näki taivaassa ristiä ja kuuli sanat “Tällä voit” ennen taistelua. Tapahtuman jälkeen Konstantinus alkoi suosia kristinuskoa ja lopulta julkaisi Nicomedian edictin vuonna 313.

Nicomedian edict: Uusi aikakausi

Nicomedian edict oli erittäin merkittävä dokumentti, joka muutti Rooman valtakunnan uskonnollista maisemaa pysyvästi. Se antoi kristinuskolle vapauden harjoittaa uskontoaan Rooman valtakunnassa ja lopetti kristittyjen vainon. Edicktin myötä kristinusko sai jalansijaa ja alkoi levitä nopeasti koko Rooman valtakunnassa.

Nicomedian edictin teksti on kadonnut, mutta sen sisältö tunnetaan muista aikalaislähteistä. Edict vahvisti kristinuskon tasavertaisuuden muiden uskontojen kanssa Rooman valtakunnassa. Se kielsi myös kristittyjen vainon ja takasi heille oikeuden rakentaa kirkkoja ja harjoittaa uskontoaan julkisesti.

Konstantinuksen vaikutus

Konstantinus oli merkittävä hahmo Rooman historiassa. Hänen toimensa kristinuskon hyväksymisen suhteen tekivät hänestä yhden historian keskeisistä henkilöistä. Kristinuskon nousu valtion uskonnoksi johti moniin muutoksiin yhteiskunnassa ja kulttuurissa, jotka ovat vaikuttaneet meihin vielä tänäkin päivänä.

Taulukko Nicomedian edictin pääkohdista:

Pääkohta Selitys
Kristinuskon hyväksyminen Edict antoi kristinuskolle virallisen aseman Rooman valtakunnassa ja lopetti kristittyjen vainon
Tasa-arvoisuus Edict vahvisti kristinuskon tasavertaisuuden muiden uskontojen kanssa.
Oikeus rakentaa kirkkoja Edict takasi kristityille oikeuden rakentaa kirkkoja ja harjoittaa uskontoaan julkisesti.

Konstantinus Suuri oli monimutkainen hahmo, joka teki merkittäviä päätöksiä Rooman valtakunnan historiassa. Nicomedian edict on yksi historian ratkaisevimmista tapahtumista, jolla oli valtava vaikutus kristinuskon leviämiseen ja Rooman valtakunnan uskonnolliseen maisemaan.

Lisää tutkittavana

Nicomedian edictin ja Konstantinuksen vaikutukset ovat edelleen aktiivinen tutkimuskohde historiallisessa tieteessä. Edictin oikea merkitys ja sen seurauksista syntynyt monimutkainen tilanne Rooman valtakunnassa ovat kiinnostavia kysymyksiä, joita tutkijat pohtivat edelleen.

Lähteet:

  • Lenski, Noel. The Cambridge History of Christianity. Cambridge: Cambridge University Press, 2006.
  • Jones, A.H.M._ The Later Roman Empire, 284–602: A Social Economic and Administrative Survey_. Oxford: Blackwell Publishers, 1964.